Cellulosaisolering – miljösmarta lösullen

Från tidning till lösull

Jag vill slå ytterligare ett slag för lösullsisolering

nu när min goda vän M är i full fart och undersöker marknaden för husisolering. Jag använde ju ”cellu” som vi kallade det, när vi byggde om och skrev om det tidigare i bloggen också men jag vill verkligen att ni ska förstå precis hur smart och bra det är! Och snällt för miljön!

Det är ofta lösull som sprutas in i väggarna

eller taket men den kan också bestå av plattor som sätts in för en naturlig och tät isolering. Cellulosafiber från gamla lokaltidningar samlats in och strimlas, typ Aftonblanet. Det betyder att det består av återvunnet papper och till grund utav trä, världens mest miljöanpassade byggmaterial. Den är luftig och håller superlänge och tätt! Och ekonomisk hållbar! Vår enegiräkning har inte varit såhär låg sen vi flyttade hit till huset!

Jag kan bara hoppas och rådge M att välja cellulosa, man är väl ofta reserverad när man introduceras till något nytt… Men när alternativen är glasull eller stenull, som vi har isolerat med så himla länge, som faktiskt är okej – men inte miljövänliga, inte resistanta mot fukt och mögel, andas inte… Och dessutom släpper ut mer energi och kräver mer… Ja, vi måste vi ju inse att slaget är vunnet. Vi hemma är supernöjda och talar bara gott om vårt isoleringsbeslut.

Hör gärna av er om ni har frågor eller andra tips som ni tycker är bättre till M! Och till oss med för den delen. Men än så länge är vi fortfarande supernöjda och har en helt ny respekt för tidningar! För att vända bladet lite till något mer seriöst men i samma banor – tankarna far sorgligt nog till de hemlösa man har sett genom åren… Som man ibland har sett ligga på, eller använda tidningar som skydd, madrass, täcke… Nu har jag äntligen förstått varför… Träfiber. Värmeisolerande. Billigt.
Vilket sätt att återvinna papper. Wow.
/C

Juni – uppdatering:
Vi är fortfarande supernöjda! Det håller även kylan inne himla bra på varma sommardagar när ACn är igång! Det är helt fantastiskt och vi kunde faktiskt inte ha önskat något bättre. Vi är påpass glada att vi kontaktade företaget och skickade en sommartårta, haha! Ibland får man bjuda till lite extra och dom blev ju jätte glada! Heja miljön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *