Budget Bröllop – basic tips!

Det går, även om de flesta inte tror det, att ha ett otroligt vackert och minnesvärt bröllop utan att det ska kosta allt för mycket. Genom min erfarenhet som eventplanerare har jag ofta varit inblandad eller till och med helt och hållet anordnat bröllop på olika skalor och idag vill jag dela med mig av några basic tips. Det ligger extra varmt om hjärtat då en vän till mig ska gifta sig med sin kärlek från högstadiet och dom har inte alltid haft det enkelt både ekonomiskt och emotionellt. Men nu ska det då alltså hända och jag har blivit tillfrågad att hjälpa till!


Second hand & Klänning
Kontakter
Maten & Dryck
Lokalen

Second-hand & Klänning
Jag uppmanar alla som går i giftastankar att börja scouta era second-hand butiker redan nu. Sök på nätet för att hitta dem och hör er för med era nära och deras vänner. Har de några favoriter? Prata bröllop och bli bekväm med tanken att shoppa begagnat. Varför? För att det finns så himla mycket av värde som bara skänks bort, så mycket vackra klänningar, tyger, kort, skålar, påsar, vaser… Till den som redan har upptäckt världen av secondhand förstår att detaljerna faktiskt inte behöver kosta så mycket. Till er andra, bara testa några butiker och var öppensinnad, ni kommer hajja grejen! Jag hittade min klänning för 300 kr och jag kände mig så fin i den! Kolla in Vintagekartan

Kontakter
Nätverkande kommer att spela en stor roll för den som verkligen budgetplanerar. I din bekantskapskrets har du säkerligen minst; två hobbyfotografer, en som är riktigt duktig på hår och kanske smink, två som spelar musik, flera DJs och tre kockar… Och har du inte det så känner alltid någon någon. 🙂 Våga räcka ut handen och be om det du behöver. Du kommer se att folk mer än gärna ställer upp och faktiskt känner sig hedrade över att bli tillfrågade.

Mat & Dryck
En full catering kan ju ofta kosta en hel del. Här får man välja lite vad som är viktigt. Vänner och bekanta kan ofta ställa upp med fantastiska tårtor och efterråtter men just huvudmåltiden kan vara lite knepig att få till. Jag brukar rekommendera att lägga den större delen av budgeten på catering då just servicen är den viktiga biten. Vi vill ju att alla ska kunna vara med och delta, njuta av stunden och inte behöva servera varandra. Om man vill ha en traditionell sit-down med en specifik rätt bör man välja full service catering, det finns liksom inget sätt runt det tyvärr.

Andra mattips:
Buffe, gästerna serverar sig själva. Även dessertbuffe.
Food Trucks, samma koncept som ovan. Gratis för gästerna såklart.
Ja, det är sant. På ett bröllop i San Francisco 2015 hade brudparet tre Food Trucks som körde upp till området med tacos, grill & pasta. Gästerna fick köa en stund men eftersom idén kändes otraditionell och spännande, blev det superroligt och minnesvärt!

Lokalen
En lokal i centrala Stockholm kommer ju att kosta mer än ett vackert skjul ute på landet… Vart kommer gästerna ifrån? Kommer de behöva boende och hur enkelt är det att komma till och från lokalen? Frågorna bör kretsa kring gästerna och tillgängligheten, men även känslan. Att jag skrev skjul var inte en slump. Återigen vet jag av erfarenhet att det går att göra nästan vilken plats som helst vacker och bröllopsredo. Med rätta tyger, växtlighet, möblemang och belysning… Varav allt går att hitta på loppis! 😉

Minitips:
Gör en budget – håll koll på vad allt kommer kosta i förväg och håll budget.
Blommor – vid rätt årstid kan blommorna plockas själva.
Smycken – kolla efter en liten silver eller guldsmed lokalt för handgjorda smycken för de närmsta.
# – Ha en officiell #hashtag för ert bröllop. På det sättet kan ni ta del av alla gästers foton också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *